Det nya året har inletts med fortsatt arbete i ett pågående delprojekt där vi applicerar speech-to-text-modeller på svensk journalfilm från 1930-talet. Inom kort kommer vi att presentera detta arbete mer ingående, men redan i slutet av januari fick danska Landsforeningen til Bevaring af Foto og Film (LFF) en förhandsvisning. Föreningen består främst av arkivarier från hela Danmark med ett gemensamt intresse för audiovisuella arkivsamlingar. Vår projekt- och forskningsassistent Robert Aspenskog blev inbjuden att introducera Moderna tider 1936 för föreningens medlemmar och övriga åhörare under LFF:s årliga vinterseminarium.
Årets seminarium arrangerades i Historiens Hus i charmiga Odense på Fyn, med temat “AI – fremtidsmusik eller slet og ret ‘Archival Intelligence’ og hverdag på kulturinstitutioner”. Utöver arbetet med speech-to-text på journalfilm talade Robert om hur forskare—och inte minst arkivarier—kan använda multimodala modeller som CLIP och ViLT för att navigera i visuella historiska samlingar. I det avseendet visade han ett antal exempel från sitt masterarbete i digital humaniora, “A Visual Digital History of Sweden’s Interwar Restaurant Classification System”. Presentationen mottogs varmt av föreningens medlemmar och andra deltagare, och ledde till engagerade diskussioner om maskininlärningens potential och dess växande roll inom bearbetning och bevarande av audiovisuellt kulturarv.
Robert tar med sig nya insikter och värdefull inspiration för det fortsatta arbetet med audiovisuellt historiskt material. Övriga presentationer berörde ämnen som utmaningar med generativ AI inom kultursektorn (bland annat gavs ett mycket intressant föredrag av danska TV2 om hur de förhåller sig till tekniken i sina tv-produktioner), och hur ansiktsigenkänningsmodeller kan användas för att koppla samman personporträtt med biografiska data i historisk forskning.